maandag 1 juli 2013

Applicatie

Er is nu een app op de mobieltjes waarmee je foto's na enkele seconden kunt laten verdwijnen!
Je maakt, als ik het goed heb begrepen, een foto. Die stuur je door. Als die ander hem dan bekijkt, dan is hij ineens weg, na een paar seconden.

Zou deze app zich kunnen laten kapitaliseren? Ja, want kapitaal is al bedoeld om vergankelijk te zijn, als zodanig. En het is al niet meer 'als zodanig', juist daarin schuilt zijn zodanigheid.

Zou deze app zich kunnen laten metaforiseren? Ja, hoor es, dat heb ik zojuist gedaan! Is er überhaupt verschil tussen kapitaal en metafoor?

Om nog maar te zwijgen van een applicatie. Letterlijk vouw je dan iets naar iets anders toe. Je hebt één laken, je vouwt het dubbel en legt dan het ene stel punten over het andere stel heen.

Is het geappliceerde dan nog te onderscheiden van het applicerende? Nee, de grap is juist dat dat onderscheid verdwijnt naarmate de applicatie succesvoller is.

Toegepast (geappliceerd) op de foto-app zou je kunnen zeggen dat de verdwijnende foto's precies duidelijk maken wat er gebeurt met de iPhone. En met de bruggo's die die foto's nemen. Misschien zien we dat alleen maar niet omdát die applicatie zo succesvol is.

Welaan, een mislukkende (verdwijnende?) poging. De verdwijnende foto zegt over de iPhone dat we even gefascineerd zijn door dat apparaat. Maar in onze handen verdwijnt die fascinatie meteen. De enige oplossing is dat we weer opnieuw met dat apparaat aan de gang gaan, of met een nieuw, sterk erop lijkend apparaat. Want wij zijn het evengoed zelf die geappt worden, we verdwijnen en verschijnen (ja, ook verdwijnen en verschijnen zijn twee ge-apte kanten!) mee met de iPhone en de foto.

Komen we zo uiteindelijk bij de door Jobs zo geliefkoosde zen?

Het geluid van een klappende hand dat geen sporen achterlaat, geen echo, geen beeld?

Wie weet, tegen de prijs van het laten varen van elk weten en elk denken, inclusief dit.

Maar indien al, dan - murmelt het denken nog snel voor zijn eigen verdwijning - inclusief de metaforisering en kapitalisering van de app waarvan ik vandaag getuige leek te zijn, indien dat al zo was, en in een blog die onder jouw ogen nu al begonnen is met zijn verdwijning.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten