maandag 17 oktober 2011

Gemiste humor

Humor is in principe misplaatst. Ben je een ander, van een andere plaats of tijd, dan is het jouw humor niet. Zo nauw luistert het.

Dat ontslaat je niet van de plicht om voorzichtig te zijn met humor ook in de kring van mensen met wie je vertrouwd bent. Ook daar kan humor gauw misplaatst zijn. Je maakt het dan 'te groot'.

Andere valkuil van de humor is het intellectualisme. Doordat je het juist uitstekend met een of twee kunt vinden lijkt het voor anderen een geheimtaal. Pas daarmee op.

Er is nog de nar. Hij zegt in wezen: maak me dood! Ik ga toch door met spotten! (Ze laten hem leven.)

Het toppunt van misplaatste humor is kamikazehumor. Je maakt jezelf onmogelijk, je zoekt kracht in de afwijzing. Je droomt dat er iemand is die deze laatste humor nog opraapt om hem als een gedroogde staart achter tegen een fopdier te houden, en hij valt er weer af. Niemand die hem mist.

2 opmerkingen:

  1. Hoewel droevig vind ik deze blog ook grappig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vallen (in een kuil, achterover met je stoel, van de vensterbank, over een bananenschil, zie funny home videoos) is toch de oergrap. Als je grap niet in de smaak valt (pappa, dat is een ouwelullengrap) maar ernaast, lach er zelf om.

    zei Leo

    BeantwoordenVerwijderen